Két korszerű panelműtőt adtunk át a nyíregyházi kórházban

Két korszerű panelműtőt adtunk át a nyíregyházi kórházban

Az „Egészségügyi ellátórendszer szakmai, módszertani fejlesztése” című kiemelt projekt részeként a Nyíregyházi Jósa András Tagkórházban két korszerű panelműtő jött létre. Az újonnan átalakított műtők emelt szintű, komplett műtői felszerelést kaptak, amelyek magasabb szintű betegellátáshoz járulnak hozzá.

A kifejezetten a COVID-járványra adott gyors reakció jegyében életre hívott fejlesztés a betegbiztonság javítását, az intézmények hatékony járványhelyzet-kezelését és felkészültségét hivatott elősegíteni. Dr. Zemanek Péter, műtővezető főorvos elmondta, a nyíregyházi kórházban egyszerre 12 műtő van szolgálatban, amelyből most, a két legnagyobb esetszámút alakították át panelműtővé.

XXI. századi technológia

– Ez a két műtő azért is volt fontos számunkra, mert egy igen széles spektrumát öleli fel a betegeknek. Az egyik műtőben daganat ellátásban résztvevő betegeket műtünk majd, a másik műtő pedig az akut ellátásban vesz részt, illetve amikor nincs akut eset, olyankor megpróbáljuk a szabad kapacitásokat kihasználni, és az itt dolgozó összes műtétes szakma tud rövidebb elektív műtéteket elvégezni benne. Az itt élő betegeknek egy nagyon jelentős része fog hozzájutni ehhez a nagyon korszerűen felújított, mondhatjuk, hogy a kornak megfelelő hightech műtőhöz – nyiltakozta Dr. Zemanek Péter, a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház műtővezető főorvosa.

Hat panelműtőből kettő Nyíregyházán

A beruházás során kiemelt szerephez jutott a fertőtlenítés és a sterilizálás szintjének és eszközellátottságának javítása mellett a költséghatékonyság, valamint a műtők és a műtői felszerelések rendelkezésre állásának fejlesztése is. Az Országos Kórházi Főigazgatóság kezdeményezésére elindított panelműtő fejlesztési program egy országos program, amelynek keretében összesen hat speciális panelműtőt hoztak létre, kettőt a budapesti Honvéd Kórházban, négyet pedig két kelet-magyarországi intézményben, Békéscsabán és itt Nyíregyházán. Dr. Szűcs Attila, a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, nagy öröm számukra, hogy a modern technikát a nyíregyházi kórház is tudja alkalmazni.

Legmodernebb technika

– Nagy örömünkre szolgált, hogy Nyíregyházán is elindult két ilyen műtő kialakítása, és ma lényegében átadjuk ezeket. Ez egy nagyon modern technika. Panel technika, ahogy a neve is mondja, ezt úgy kell elképzelni, hogy ezeket a műtőket teljesen a falig lebontották és az új panel technikával épültek újjá, modern dizájnnal és a legmodernebb technikával felszerelve – mondta Dr. Szűcs Attila a főigazgató.

Költséghatékonyság és betegbiztonság

A technológia lényege, hogy a műtőt egy rés-és rozsdamentes alapanyagú falburkolattal ellátott, zárt, egyszerűen megbontható panelszerkezet határolja, amely mögött szerelhetővé válik a műtő üzemeltetéséhez szükséges technológiai háttér. A panelelemek alapanyaga lehetővé teszi a könnyű, gyors és hatékony fertőtlenítést is. A szükséges karbantartások, esetleges javítások miatt nem szükséges kivonni a műtőt a forgalomból, a munkálatok néhány óra alatt elvégezhetők és újbóli sterilizálásra sincs szükség. A fejlesztéssel tehát tervezhetővé válik a műtők üzemeltetése, karbantartása és javítása, amely a fenntartók részére költséghatékonyságot, a betegek számára betegbiztonságot eredményez.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=AORXFb0gWFo

Forrás: okfo.gov.hu

Panelműtő
Panelműtő
navigate_before
navigate_next