Mágneses kormányerő visszacsatolás

Mágneses kormányerő visszacsatolás

Sajtóközlemény, Mágneses tér és aerodinamikai közeg kutatása, és rendszerelemek kutatásfejlesztése realisztikus kormányerő visszacsatolást megvalósító szimulátorokban.

2013. május 21.
A Vatner Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 164 905 000,- forint támogatást nyert a „Mágneses tér és aerodinamikai közeg kutatása, és rendszerelemek kutatásfejlesztése realisztikus kormányerő visszacsatolást megvalósító szimulátorokban” című, GOP-1.1.1-11-2012-0488 azonosítószámú projektje megvalósítására az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A 240 300 000,- forintos összköltségvetésű beruházással terveink szerint repülőgép- és autószimulátorokban használható valósághű működést és erővisszacsatolást megvalósító prototípusokat és technológiát fejlesztünk ki.

A projektünk keretében a szimulátor alkatrészek, többek között repülőgép szimulátor kormányok területén eddig ismeretlen technológiát tervezünk kidolgozni, melynek segítségével valósághű működést és erővisszacsatolás érzetet biztosító kezelőszerveket fogunk létrehozni. A kutatási és fejlesztési feladatok végeredménye mind tudományos, mind műszaki szempontból több újdonságtartalmat hordoz magában.

Kutatási szempontból fontos, hogy az alkalmazott modell egy speciális, folytonos, differenciálegyenlet rendszeren alapuló matematikai modell, nem diszkrét, interpolált táblázatokon alapuló statikus megoldás. A mechanika terén a lineáris motorok alkalmazását tervezzük, mely kiemelkedő újdonságtartalommal rendelkezik. A forgótengelyes motoroknak a forgómozgás – lineáris mozgás átalakítása olyan következményekkel járnak, mely a szimulátor “érzése” szempontjából nem kívánatos. A mágneses tér, mint erőközvetítő közeg direkt kapcsolatban áll a mozgatott kezelőszervvel, ezért nincs semmilyen mechanikai elem, mely a rendszert esetleg tehetetlenné, lassúvá tenné.

Ezen kívül kihasználjuk azt a tényt, hogy a mágneses tér dinamikai tulajdonságai nagyban hasonlítanak a repülőgépek kormányait terhelő levegő által keltett rugalmas erő hatással. Ezt kihasználva egy olyan modellt alkottunk, melyben a mágneses térnek, nemcsak mint közvetítő közegnek, hanem mint aktív munkaközegnek is szerepe van.

Felhasználás tekintetében a repülőgép szimulátorok esetén ez a technológia alkalmas egyedül a valós trimmelés szimulálására. Ez azt jelenti, hogy ezen termék alkalmas a kormány erőhatás nélküli közép helyzetének fizikai módosítására. A jelenleg használatos szimulátor kormányokban ez nem így működik, ami a valódi pilótákban rossz beidegződéseket okoz.

A projekt megvalósítását 2013. január 1-én megkezdtük. A cégről és a fejlesztésekről bővebb információt a www.vatner.hu oldalon olvashatnak.

Kedvezményezett neve és elérhetősége:
“VATNER” Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft
7400 Kaposvár, Zárda u. 13.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
Levelezési cím: 1393 Budapest, Pf. 332.
E-mail: nfu@nfu.gov.hu
Infovonal: +36 40 638-638 (474-9180)

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Vatner Kft - Mágneses kormányerő visszacsatolás