Integrált műtéti oktató rendszer

Integrált műtéti oktató rendszer

Széchenyi logó - ERFAA projekt neve:
Integrált műtéti prezentációs és oktató rendszer létrehozása

Pályázat azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-01984

Vissza nem térítendő támogatás összege: 116 457 593 Forint

A támogatás mértéke: 61.51 %

Projekt befejezésének dátuma: 2019.06.30

Projekt leírása:
A projekt megvalósításának fő célja volt egy olyan integrált műtéti prezentációs és oktató rendszer létrehozása, mely akár valós időben képes műtétek bemutatására az interneten bárhol a világban, és kapcsolódik hozzá egy online rendszerben működő tudástár mely orvosi műtéti technológiákról gyűjt össze képi és hanganyagokat, orvos-szakmai irodalmi hátteret, kísérleti technikák archív anyagait, valamint szabványos formátumú digitális orvosi képalkotás anyagait. Ezek rendszerbe szervezve alkalmasak távsegítség nyújtására.

A fejlesztés alapvetően két területre bontható:

  1. A műtétek végrehajtására, bemutatására alkalmas eszközrendszer fejlesztése. E részfeladat során egy olyan mobil eszközrendszer került kifejlesztésre, mely párhuzamosan alkalmas az operációt végző szemszögéből, és az operációs eszköz képének minimális késleltetésű idejű digitális megjelenítésére, és közvetítésére neten keresztül. A rendszer követelmény a gyors telepíthetőség, és a mobilitás.A rendszer fő egységei:

    A műtét külső képének közvetítésére szolgáló kis késleltetésű WIFI kapcsolattal rendelkező mobil digitális kamera fejlesztése.

    A műtéti eszközhöz (endoszkóp, laparoszkóp) csatlakoztatható, és a képének közvetítésére alkalmas kis késleltetésű WIFI kapcsolattal rendelkező mobil digitális kamera fejlesztése.

    A műtétekhez használatos endoszkópokhoz csatlakoztatható mobil fényforrás fejlesztése.

    Egy streaming rendszer fejlesztése mely a megfelelő kódolási módszerrel együtt képes az endoszkóp képét a kívánt késleltetési idő határértékén belül megjeleníteni.

  2. A műtéti technikák elsajátítására szolgáló tudástár és annak kiszolgálására alkalmas keretrendszer létrehozása. E részfeladat során egy olyan folyamatosan bővíthető felhő alapú adatbázis és szoftver rendszer létrehozása a cél, mely képes témakörök szerinti bontásban visszakereshetően, műtéti videó tartalmak, hozzá kapcsolódó CT, MR, UH, PET, RTG képek, szakirodalmi adatok, demonstrációs képi és hanganyagok, műtéti eszköz katalógus tárolására, és megjelenítésére. A fejlesztés során az artroszkópos, laparoszkópos állatorvosi műtétek megjelenítésére és a hozzájuk kapcsolódó tudástári anyagok feltöltésére szorítkozunk.

Kedvezményezett neve és elérhetősége:
“VATNER” Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft
7400 Kaposvár, Zárda u. 13.