Surgiscop

Surgiscop

A projekt neve:
Surgiscop wireless oktató és gyógyító célú műtéti és diagnosztikai eszközcsoport és a hozzá tartozó oktató szimulációs izület modellek prototípusának kifejlesztése és oktató műtő kialakítása

A projekt leírása:
A projekt célja a Surgiscop, humán és állatgyógyászatban egyaránt alkalmazható wireless sebészeti és diagnosztikai célú beavatkozásoknál használható digitális képrögzítő termékcsalád és a hozzá szervesen kapcsolódó mobil képfeldolgozó és megjelenítő rendszer prototípusának kifejlesztése, mely lehetővé teszi a műtéti technikák fejlesztését, optimalizálását és ezáltal a páciensek jobb minőségű ellátását, valamint a humán- és veteriner szakemberek és hallgatók képzését a rendszer által megújuló műtéti technikák elsajátítására.

A termékcsalád kifejlesztésével lehetővé válik a laparoszkópos/arthroszkópos technikákkal végezhető eljárások körének bővítése, mely a hagyományos beavatkozásokkal szemben biztosítja a páciensek gyors, minimálisan invazív gyógyítását, lerövidíti a műtétet követő kórházban töltendő időszakot, a post-operatív fájdalom jelentősen kisebb, valamint a hagyományos sebészi beavatkozások után fellépő komplikációk elkerülhetők. Ugyancsak fontos szempont, hogy a műtétek kozmetikai szempontból is jobban tolerálhatóak a páciensek/tulajdonosok szempontjából.
Bár a berendezések nem olcsóak, a fenti okok miatt, a post-operatív időszakban lecsökkent utógondozási idő, a gyógyszerköltség-megtakarítás, valamint a páciens gyors rehabilitációja miatt ökonómiai szempontból is rendkívül effektív a rendszer.

További fontos előnye a fejlesztendő rendszernek, hogy a korábban használt bonyolult és nehezen mozgatható, szállítható eszközök helyett egy könnyű, gyorsan üzembe helyezhető mobil eszközt biztosít, amellyel lehetővé válik a fenti eljárásoknak a szélesebb szakmai körökben való alkalmazása. Az állatorvosi gyakorlatban a rendszer nagy előnye, hogy ugyanazon eszközök jól használhatók a különböző fajokon (egzotikus nagymadarak, teknős, kutya, ló stb.), így a specialisták széles körének nyújthat nagy segítséget az elkészítendő berendezés.

A mobilitás lehetővé teszi a szakemberek kiterjedt képzését, hiszen a megfelelő jártasság az ún. „kulcslyuk”-technikák begyakorlásához csak kevés helyen, speciális kurzusok elvégzésével lehetséges. A létrehozandó rendszer részét képezi egy digitális oktatóanyag, valamint olyan szilikon-torzók elkészítése, melyeken a sebészek gyakorlat-orientáltan elsajátíthatják e speciális terület elméleti és gyakorlati alapjait.

A fejlesztés fő területei:

  1. Laparoszkóp kézikamera: a jelenleg alkalmazott laparoszkópos hüvelyekkel kompatibilis kézikamera kifejlesztése és kábelmentes csatlakoztatása a hordozható képmegjelenítő és adatrögzítő egységhez. A laparoszkópiás sebészet a humán sebészi gyakorlatban számos beavatkozás esetében már ún. „gold standard”-nak számít, azaz az ilyen típusú beavatkozás az elsődlegesen választandó egyes elváltozások gyógykezelésében.
  2. Artroszkóp kézikamera: a jelenleg alkalmazott artroszkópos hüvelyekkel kompatibilis kézikamera kifejlesztése és kábelmentes csatlakoztatása a hordozható képmegjelenítő és adatrögzítő egységhez. Az arthoszkópia is minimálisan invazív sebészeti beavatkozás, mely során a sebész vizualizálja, diagnosztizálja és kezeli a betegséget az ízületen belül.
  3. A fejlesztett rendszer tesztelése állatmodell kísérletekben, új műtéti eljárások kidolgozása
  4. A műtéti eljárások képi rögzítése, digitalizálása, majd ún. teaching file-ok és web-alapú oktatási modulok létrehozása
  5. CT és MR rekonstrukciós képalkotáson, valamint anatómiai preparátumok digitális 3D letapogatásával létrehozott adatbázison alapuló szilikon-torzók elkészítése a leggyakrabban arthroszkopizált ízületekről ló és kutya fajon.
  6. A wireless rendszer és szilikon torzók felhasználásával oktatói labor kialakítása.

Kedvezményezett neve és elérhetősége:
“VATNER” Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft és a Kaposvári Egyetem

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

MAG- Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
Cím: 1139. Budapest, Váci út 83., Center Point 2. irodaház fszt.
Levelezési cím: 1539 Budapest, Postafiók 684.
Infovonal: +36(40) 200-617

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
Levelezési cím: 1393 Budapest, Pf. 332.
E-mail: nfu@nfu.gov.hu
Infovonal: +36 40 638-638 (474-9180)

MAG- Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. | Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Vatner Kft - Surgiscop